Sunt speaker la Business Days de la prima ediție din 2010 de la Târgu Mureș, iar de atunci promovez cu vehemență puterea marketingului online, importanța acestuia și impactul pe care îl are asupra business-urilor.

Nu sunt singurul care face acest lucru. Toți specialiștii, consultanții sau trainerii de marketing online iți vor vorbi cu aceeași pasiune despre avantajele promovării și vânzării pe internet. Din păcate, nimeni nu vorbește despre provocările antreprenorilor și specialiștilor de marketing în munca de zi cu zi din mediul online.

La ediția numărul 15 de la Cluj Business Days, în cadrul workshopului de “Online și Mobile Marketing” am vrut să zic lucrurilor pe nume, să recunoaștem că online marketing sucks.

Odată ce începi să lucrezi cu acest domeniu îi afli dedesubturile și realizezi că toate avantajele online-ului vin la pachet cu o serie de provocări. Acestea derivă din lipsa resurselor de cunoștințe, timp și bani. triunghi amoros marketing online

Cunoștințe

Din perspectiva marketingului online, principalele probleme cu această resursă limitată sunt:

  1. Prea multă informație de specialitate de învățat

Fiecare platforma online de comunicare are funcționalitățile proprii, manual propriu de utilizare, iar colac peste pupăză acestea evoluează continuu și își schimbă mereu modul de funcționare.

  1. Informațiile sunt prea tehnice

Deși ITștii își dau silința să facă softurile lor cât mai ușor de utilizat și pe înțelesul tuturor, încă este nevoie de mult limbaj tehnic pentru a utiliza multe instrumente utile de online (ex. înțelegerea limbajului HTML, folosire de CMS-uri, instalarea de plugin-uri sau coduri de tracking, folosire de tag-uri etc.)

  1. Modalitățile de măsurare sunt neunitare

Fiecare platformă are modalitățile sale și unitățile specifice de măsurare a rezultatelor (ex. reach, likes, sesiuni, impressions, clicks etc.). Acest lucru dă bătaie de cap când vrei să simplifici toate cifrele la o singură unitate de măsurare pentru notorietate, spre exemplu.

Timp

Prioritizarea lui a fost mereu o provocare de business, iar în marketing online avem nevoie din belșug de această resursă.

  1. Acumularea de cunoștințe ia timp

După cum am menționat anterior, este nevoie de multe cunoștințe pentru a putea face marketing online, iar dobândirea lor durează muuult timp pe care ai putea să-l investești în schimb în alte acțiuni direct producătoare de venituri.

  1. Prea multe canale de gestionat

Blog, site, newlsetter, Facebook, Twitter, Linkedin, Google+, Analytics, Adwords, Facebook Ads … toate trebuie gestionate pentru a comunica integrat și a avea un mesaj coerent. Pentru a gestiona aceste canale ia timp și implicare, pe lângă multe cunoștințe de specialitate.

  1. Explicații multe

Fiind vorba de tehnologii noi, de platforme specializate și de multe modalități de măsurare, atunci când vrei să prezinți cuiva rezultatele muncii tale este nevoie de multe explicații pentru a se înțelege ce se întâmplă defapt.

  1. Creație și testări

Faptul că poți măsura în timp real rezultatele campaniilor de online advertising este atât un avantaj cât și un dezavataj. A face 20 modele de bannere, de dimensiuni diferite, cu combinații diferite de culori, pentru 3 platforme diferite de promovare, de dragul eficientizării comunicării, poate da multă bătaie de cap.

Bani

În primul rând, acumularea de cunoștințe și timpul petrecut pentru realizarea și coordonarea campaniilor de marketing online presupune o cheltuială care nu este mereu luată în calcul. Aici fie investești în tine, fie într-un angajat, într-un freelancer sau o agenție, toate te costă. De asemenea mai trebuie să investești și în:

  • a face siteul online al companiei/brandului/promoției și mentenanța sau îmbunătățirea lui
  • a face campanii de content marketing (blog, email, infografice, webinarii etc.)
  • a crea materiale de publicitate (bannere, videouri, copy pentru campanii text)
  • a plasa campanii de reclame în motoarele de căutare sau pe alte siteuri
  • a crește comunitatea de fani pe Facebook și mai apoi în a ajunge cu mesajele paginii la toți aceștia
  • a utiliza platforme avansate de optimizarea prezenței online

În concluzie, a avea atât cunoștințele cât și timpul și banii pentru gestionarea integrată a campaniilor de marketing online este ceva ideal, greu de atins pentru companiile care nu lucrează doar în acest domeniu, cum o fac agențiile de marketing.

Bonus!

Pe lângă triunghiul amoros al resurselor limitate, online-ul mai are și dezavantajele:

Lipsa de control

Pagina de Facebook nu îți aparține ci este a celor de la Facebook, care ți-o pot șterge oricând. Poziția în rezultatele la căutările din Google nu o vei putea controla niciodată 100% pentru că siteul Google nu îți aparține. Majoritatea platformelor pe care îți bazezi planurile de marketing online nu îți aparțin. De asemenea, datorită caracterului social, feedbackul negativ se poate răspândi mult mai ușor și este mult mai greu de controlat.

Concurența

Fiecare dintre campaniile pe care le facem este în competiție cu cele ale concurenților, însă mai mult decât atât ele concurează și cu pozele cu pisici ale vecinei, pozele de la nunta verișoarei, SPAM-ul de X forme și formate, știrile online sau orice altă formă de informare și divertisment online consumatore de timp care distrage atenția limitată a potențialilor clienți. Așadar, ce faci pentru a te diferenția? Cum captezi atenția?

Acestea sunt principalele dezavantaje și provocări ale marketingului online. Le-am prezentat la Business Days pentru a vorbi deschis și de latura mai puțin frumoasă a acestui mediu, despre care nu se prea discută. Cu toate acestea, cred că tu deja știi că tot efortul se merită și cu puțină perseverență puterea online-ului chiar face diferența.

Lasă un comentariu mai jos, sau scrie pe blogul propriu, dacă sunt și alte provocări de care te-ai lovit, pe care n-am reușit să le prezint mai sus.


Călin Biriș
Călin Biriș

Călin Biriș fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online, și al podcastului Antrenamentul de marketing. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA. În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

    6 replies to "Why online marketing sucks?"

    • Ioana Pop

      Mă bucur că ai puctat cunoștințele, faptul că în online ești mereu într-un proces de învățare.
      Aș adăuga doar faptul că platformele pe care lucrăm, pe lângă că nu ne aparțin și putem fi excluși, sunt într-o continuă schimbare. Nu le putem controla pentru că azi avem o certitudine și ni se pare că am înțeles niște mecanisme, dar mâine mecanismele sunt altele.

    • Alexandra Damian

      Cred că 2 din provocările cele mai mari în cazul în care faci online marketing din poziția de freelancer e că bugetele sunt mereu nesigure (aka oricând există posibilitatea să-ți iei țeapă sau să ți se taie bugetul fără ”preaviz”) și că e mai greu să te impui și să ai credibilitate în fața unui client având în spate doar un brand personal și nu sprijinul numelui unei agenții.

      Am fost pusă de multe ori în situația tăierii de buget, deși aveam un contract care stipula niște lucruri concrete.

      Cuvântul potrivit care cred că însumează comentariul meu e instabilitate.

    • Ciprian Gavriliu

      Tendinţa în orice este echilibrul. Online-ul are foarte multe oportunităţi şi a coborât barierele de intrare. Însă a apărut problema atenţiei limitate, ceea ce înseamnă că doar cei mai buni vor avea rezultate constante.

      Tendinţa de echilibrare şi de nivelare se vede rapid. Nu, online-ul nu este holy grailul marketingului, cum nu a fost nici TV-ul, marketingul direct, etc. etc.

      Marketerii şi antreprenorii care fac treabă se adaptează pe toate mediile. Iar succesul lor nu depinde atât de mult de mediu cât de modul în care fac lucrurile.

      Am scris şi eu despre asta pe aici: http://www.cipriangavriliu.ro/cum-a-complicat-onlineul-marketingul-si-comunicarea-si-de-ce-multi-specialisti-online-mint-fara-sa-stie/

    • Calin Biris

      @Ciprian, fain articol. Mersi de link. Intradevar, cei mai buni stiu business si se vor adapta mereu la orice mediu de comunicare este necesar pentru a-si atinge obiectivele.

      @Ioana, @Alexandru, aveti dreptate. Mersi de comentarii.

    • giuseppe

      cred ca ar fi util ca unii antreprenori/ cumsultanti MK sa publice cu titlu de exemplu ce au facut si ce rezultate au obtinut.
      80% din articolele pe acest subiect sunt scrise de persoane care au interesul sa se prezinte numai anumite informatii

Leave a Reply

Your email address will not be published.